Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ηταν τιμή για μένα να παρουσιάσω το μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού



Ο ΣΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΓΙΝΟΥ
Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μετά από πρόσκληση του αγαπημένου φίλου και καταξιωμένου συγγραφέα και Κερκυραίου Νίκου Παργινού .Τον Νίκο τον αγαπώ και τον θαυμάζω .Αγαπώ τον τρόπο που φέρεται και εκφράζεται στους αγαπημένους του ,τον βηματισμό του στην ζωή  και θαυμάζω το συγγραφικό του ταλέντο και την υπέρβαση σε κάθε του βιβλίο.

Θαυμάζω την τεχνική του στο να ρίχνει φώς στην σημαντικότητα των μικρών της καθημερινότητας μας ,των πολύτιμων της ψυχής μας και τον τρόπο που μας υποδεικνύει πώς να πετύχουμε την αίσθηση της πληρότητας. Την ικανότητα του να  προσφέρει λύτρωση και το κυριότερο αφυπνίζει συνειδήσεις

Ο Νίκος Παργινός  σ αυτό το αρμονικό σύνολο των δεκατριών σπονδυλωτών ιστοριών εμμένει στον κύκλο της ζωής που μπορεί να περικλείει  τα μικρά σημαντικά πράγματα που ορίζουν τον άνθρωπο και το συναίσθημα.

Στις δεκατρείς αυτές ιστορίες ο συγγραφέας αναδεικνύει τις ανθρώπινες αξίες καθώς χάνονται σε μια σκληρή καθημερινότητα. Έρωτας και εγωισμός ,προσφυγιά (νοιάξιμο και φιλοξενία ) επανάσταση ,όνειρα που γίνονται σκουπίδια, σκάλισμα των πολύτιμων της ψυχής .Ο άνθρωπος για τον συγγραφέα δεν είναι μόνο μια απλή βιολογική ύπαρξη αλλά μια και πνευματική  και ηθική οντότητα.

Ο σκαλιστής των μπαστουνιών έρχεται σε μια γκρίζα εποχή που χάνουμε τα τελευταία οχυρά της ύπαρξης μας ,τις συντεταγμένες της ψυχής μας. Επίκαιρο αφού αυτά με τα οποία καταπιάνεται είναι θέματα που απασχολούν τον κόσμο διαχρονικά .Με τρόπο επιτηδευμένο λαξεύει σαν χάδι τα ρείθρα της ψυχής μας και σας έμπειρος σκαλιστής μας οδηγεί να βρούμε σαν ζωντανός οργανισμός τις δικές μας αξίες ,τα στηρίγματα μας ,ανοίγοντας μια διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας αφού μας περνάει από το παρελθόν μας ,τις παραδόσεις ,τα όνειρα ,τις ελπίδες τον έρωτα, τις αγωνίες ,βάζοντας μας μπροστά στο ηθικό ερώτημα της ζωής.

Ελευθερία ή εξάρτηση –πρόοδος ή πισωγύρισμα - αγάπη ή φόβος -  μοναξιά ή συντροφικότητα.

Η ζωή είναι ένας πόλεμος και ο συγγραφέας μας βάζει στα πεδία των μαχών μας .Εκεί που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο τον εαυτό μας ,εκεί που προσπαθούμε να δαμάσουμε ,να χαλιναγωγήσουμε κάθε αρχέγονο ένστικτό τόσο μέσα μας ,όσο και έξω απ τα όρια της εκπνοής μας.

Πυροδοτεί κοινωνικές ζυμώσεις, τολμά ως αρμόζει σε έναν συγγραφέα που πρέπει να σηκώνει το ανάστημα του πάνω από τις περιστάσεις σε μια εποχή βαθιάς κρίσης τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών και τον ρόλο τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το εμείς ,το μαζί αποτελεί μια άρρηκτη συνειδητή και βιωματική έννοια. Το ξερίζωμα της αυταπάτης και της επίπλαστης ευτυχίας πονάει .Πονάει να ξεριζώσεις τα άχρηστα ,τα σκουπίδια που μας έβαλαν στο μυαλό από την ώρα που ήρθαμε στον κόσμο. μαζί θα νικήσουμε τον πόνο, την μοναξιά ,τον φόβο ,την φτώχια .Την μεγαλύτερη φτώχια του ανθρώπου Την κρίση αξιών.

Ο λόγος του συγγραφέα άμεσος ,λυρικός ,ποιητικός τολμώ να πω σκίζει ένα ένα τα ψέματα αυτού του κόσμου καταφέρνοντας να εστιάσει στον πυρήνα της ύπαρξης μας εκεί που βρίσκεται η αλήθεια η δική μας αλήθεια και αμφισβητεί, αναθεωρεί ,διαλέγεται.

Η γραφή του σταθερή και προσανατολισμένη, νους στοχαστικός ,ελεύθερο πνεύμα, θεματοφύλακας των ανθρώπινων ,των ιδανικών που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στην ζωή μας και μας κατευθύνουν σε μια ανώτερη Ιθάκη.

Αυτό το αχαρτογράφητο ταξίδι στον πυρήνα μας είναι δύσκολο και πολλές φορές τρικυμιώδες αλλά είναι η ρότα που επιλέξαμε συνειδητά ,το δικό μας ταξίδι στο φως και στην ελευθερία συντροφικά , αλληλέγγυα, ελεύθερα.

Ελευθερία είναι η ικανότητα να ακούμε την φωνή της συνείδησης μας ,το εσωτερικό μας εαυτό που οδηγεί στην ανάπτυξη ,τη ολοκλήρωση στην πραγμάτωση αυτού που εν δυνάμει είμαστε. Ανθρωποι  

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός ,ξεχωριστός και ελευθερώνεται πραγματικά όταν καταφέρει να αποδεσμευτεί από το εγώ του και τους μηχανισμούς άμυνας που χρησιμοποιεί αυτό το εγώ και είναι αναγκαίο πια να ζήσουμε την μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων, την μαγεία της αγάπης ,της συγχώρεσης ,της αυτοεκτίμησης. Ο κόσμος ,ο άνθρωπος ,οι αξίες ,οι στόχοι ,τα όνειρα αναζητούν τόπο για να απλωθούν και να επαναδομήσουν όλα όσα γκρέμισαν η μοναξιά , η απομόνωση ,η εσωστρέφεια και το ψέμα. Αυτός είναι ο δρόμος για την επίγνωση ,για την αγάπη .Η αληθινή αγάπη μπορεί να επιτευχθεί όταν πάψουμε να ζητάμε ανταλλάγματα ,όταν δίνουμε χωρίς να περιμένουμε να πάρουμε ,όταν εν τέλει ζούμε αναλλοίωτα στις σκέψεις των άλλων.

Ο σκαλιστής των μπαστουνιών βάζει τάξη στην ζωή μας  σκαλίζοντας τον εσωτερικό απολογισμό ,την αναγνώριση των λαθών και την αλλαγή ρότας .

Βάζει χρώμα στις καινούργιες ανατολές της ζωής μας και ζωή στα όνειρα ακόμα και τα νεανικά μας .Δίνει άλλη διάσταση στο χρόνο να προλάβουμε να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας ,να δημιουργήσουμε ,να ονειρευτούμε ,να νοιώσουμε πως η χαρά και η ευτυχία πηγάζουν από μέσα μας.

Βιώνοντας το ταξίδι της πνευματικής αφύπνισης θα βρούμε την δύναμη μας ,στην πνευματική υπόσταση , στην ενότητα της ανθρωπότητας στην αγάπη για όλους .

Έφη Μαχιμάρη  
Δεκέμβριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου