Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ''Ο ΣΑΙΤΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ''




Πέρσι τέτοια εποχή ανταμώσαμε με τον Οθωνα και τον Αντρέα ,μεσημέρι Κυριακής κάπου στο Μεταξουργείο όπου έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν μαζί με τον Σπύρο Πετρουλάκη. Και πιστέψτε με ήταν ένα μεσημέρι που έμεινε στην μνήμη μου ....θες η μουσική ,το άκουσμα ,η ρακή ,η μέθεξη της παρέας .Και η μνήμη ξέρετε δεν ξεγελιέται όταν δημιουργείται από στιγμές ανεξίτηλες .

Μετά από λίγες μέρες ο Όθωνας σε αυτόν εδώ το χώρο και μάλιστα στην παρουσίαση της Εξομολόγησης του Σπύρου Πετρουλάκη μου μίλησε για την δουλειά του  Σε λίγες μέρες ήρθε σπίτι μου το cd… του κόσμου ο Σαϊτευτής.


Τα λίγα λόγια που θα σας πω για την δουλειά του Όθωνα δεν διεκδικούν την αξία ενός κριτικού λόγου ..ξέρετε δεν είμαι μουσικός για να σταθώ ειδικευμένα στα  του κόσμου τον Σαϊτευτή .

Θα είναι μόνο αυτά που κίνησαν τον κόσμο μιας απλής ακροάτριας  και πάνω από όλα ο τρόπος που το πέτυχαν αυτό. Η μουσική και ο στίχος πετυχαίνουν να αξιώνονται όταν κινητοποιούν τις ευαισθησίες , δονούν την ψυχή και μας ταξιδεύουν.

Αυτό το ταξίδι  με το κουρσάρικο του Όθωνα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία .Οι μουσικοί του δρόμοι  με σύμμαχο  την σημαντική ποιητική στιχουργική ,τους εξαίρετους  μουσικούς  ,την φωνή του Ανδρεα Φασάκη και της Ειρήνης Δερέμπεη αλλά κυρίως την βαριά μουσική κληρονομιά της Κρήτης  κατάφεραν να εγείρουν  συγκινήσεις  και να κάνουν το ταξίδι  στο νότο αξέχαστο.

Ήχος απόλυτα δικός του  με έναν αέρα φρεσκάδας ,ήχος με δυναμική και λυρισμό που δίνει άλλη διάσταση στην συνέχεια της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Στίχοι  ,μεστοί ,απέριττοι που δημιουργούν εικόνες και στοχεύουν στην ψυχή ....σαν

την μοναξιά που μ αγαπά ,βαθιά κι απελπισμένα

πόσες φορές την πρόδωσα να σκέφτομαι εσένα.... ο απόλυτος ερωτικός λόγος

ή ..ανοιξε σκέψη τα φτερά  του πόνου να ξεφύγω

μήπως γλυτώσω του γκρεμού  που πέφτω λίγο –λίγο  με εκείνο το απίστευτο πάντρεμα φλαμέγκο κιθάρα και λύρας .Νοιώθεις να πατάς πάνω στην θάλασσα να σεργιανάς στο κύμα ,να ψάξεις τον Σαιτευτή στην φυλακή της καρδιάς του .

Μια μουσική και ποιητική δημιουργία ο Σαιτευτής .Ξέρετε καλύτερα από μένα πως για έναν Κρητικό η μαντινάδα είναι κάτι παραπάνω από μερικές αράδες λέξεις .Είναι η ίδια η ψυχή του και ότι μιλεί σε κείνη ,ότι συναίσθημα πηγάζει από μέσα της αγάπη ,έρωντας ,πόνος ,χωρισμός μοναξιά.

Ένα ριζίτικο είναι η ιστορία του η λευτεριά ,ο θαυμασμός στους αντρειωμένους , η αγάπη στον άνθρωπο  και στην φύση  Και όταν αυτοί οι στίχοι αγκαλιάζονται από την λύρα ,το λαούτο το μαντολίνο ,το κανονάκι και όλα αυτά τα μουσικά όργανα που ακούγονται εναρμονισμένα στο cd νοιώθουμε και μείς που δεν είμαστε Κρητικοί πόσο γερά είναι ριζωμένη στο είναι μας η κρητική μουσική παράδοση

Ο Όθωνας και οι συντελεστές του  Σαϊτευτή δείχνουν πως ξέρουν να πατούν καλά στην παράδοση του τόπου τους και να την υπηρετούν  με μεράκι ,γνώση ,ήθος και συνέπεια .

Μαντινάδες και ριζίτικο ,κοντυλιές και Ρωτόκτιτος ,μαλεβυζιώτης ,ταμπαχανιώτικο  όλες οι κουσικές της Κρήτης δωσμένες απο όλους αυτούς τους άξιους μουσικούς με λυρισμό και σεβασμό στο κληροδότημα τους .

Τολμώ να πω  πως παίρνει άξια την σκυτάλη από τις γενιές των μεγάλων δημιουργών  και είναι σημαντικό στις μέρες μας να ξεχωρίζουν και να αναδεικνύονται αυτές οι εξαιρετικές προσπάθειες μέσα από το  της μόδας καταιγιστικό μπαράζ  περι κρητικής μουσικής και παράδοσης  που βασανίζει ,κουράζει και εμάς που αναζητούμε το ιδιαίτερο.

Ακούγοντας αυτή την δουλειά το ένοιωσα και λέω με σιγουριά πως η Κρήτη εξακολουθεί να δίνει πολλά και πολύτιμα σε μουσική ,σε στίχους  και σε καταξιωμένους μουσικούς.

Τα τραγούδια του cd είναι τραγούδια που ο χρόνος δεν θα τα ρίξει στην λήθη. Γιατί ότι βγαίνει από την καρδιά και την γνώση ο χρόνος τα σέβεται, παραμερίζει και συμπορεύεται στο ταξίδι τους.

Είναι ένα ελπιδοφόρο γίγνεσθαι .Ελπιδοφόρο γιατί υπάρχουν δημιουργοί σαν τον Όθωνα που επιμένει με πείσμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς γεμάτους κουρασμένες ψυχές να κρατήσει την λάμψη της κρητικής μουσικής μέσα στην μουντάδα της φθοράς αυτών των καιρών μιας φθοράς που κάνει τον πολιτισμό μας  φολκλορική ανάμνηση. Αυτή την λάμψη κατάφερε ο Όθωνας και όλοι οι συντελεστές αυτού του cd να την επικοινωνήσουν βγάζοντας μας από την εσωστρέφεια.

Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το υπέροχο ταξίδι ...ευχομαι να είναι καλοτάξιδο σε όλες τις θάλασσες!!

Σας ευχαριστώ πολύ!!
Έφη Μαχιμάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου